Rodzaje pasz dla zwierząt – zobacz, czym się różnią

Rodzaje pasz dla zwierząt – zobacz, czym się różnią

Rodzaje pasz dla zwierząt – zobacz, czym się różnią

Pasze dla zwierząt to temat bardzo obszerny. Już przy samej definicji tego słowa pojawia się pierwszy ich podział. Mianowicie, za paszę uznaje się pożywienie dla zwierząt hodowlanych o  pochodzeniu roślinnym, zwierzęcym, mineralnym oraz substancje syntetyczne, które otrzymuje się w wyniku przemian chemicznych lub biologicznych. O bardziej szczegółowych różnicach dowiesz się poniżej.

Miejsce powstania pasz

Wyodrębniamy pasze przemysłowe i gospodarskie. Do pierwszych z nich zaliczamy te, które są wytwarzane przez firmy zajmujące się przemysłem paszowym. To właśnie w tych zakładach powstają gotowe już mieszanki pasz treściwych, ale także m.in. koncentraty białkowe czy prefiksy.  Do drugiej grupy natomiast należą pasze, które zostały wyprodukowane przez hodowcę w jego gospodarstwie, są to kiszonki, zielonki, zboża pastewne, zapasy roślin okopowych, siano, słoma.

Stopień koncentracji energii

Brzmi to bardzo poważnie, ale dla hodowcy podział ten zawiera wiele cennych informacji. Stopień koncentracji energii w jednostce wagowej oraz struktury rozróżnia trzy grupy pasz: treściwe, objętościowo suche, objętościowo soczyste.

Pasze treściwe to przemysłowe mieszanki paszowe, ziarna zbóż, mączki zwierzęce, susze z zielonych roślin. W produktach tych 1 kg ma wartość energetyczną większą niż 0,7 jednostki owsa, ilość wody nie przekracza 15% a włókna surowego 19%.

Do pasz objętościowo suchych zaliczamy pasze gospodarskie suche, takie jak: plewy, słoma, siano. W tych paszach 1 kg ma wartość energetyczną poniżej 0,7 jednostki owsa. Woda jak w przypadku pasz treściwych nie przekracza 15%. Odwrotnie jest z włóknem surowym – jego zawartość wykracza zdecydowanie powyżej 19%.

Ostatnią grupę – pasze objętościowo soczyste, stanowią również pasze gospodarskie, takie jak: kiszonki, zielonki, trawa pastwiskowa, okopowe, strączkowe. Na 1 kg pasze te zawierają wartość energetyczną poniżej 0,3 jednostki owsa, a ilość wody sięga nawet 75%.

W podziale pasz wyróżnia się także ich odmiany ze względu na zawartość białka, węglowodanów, witamin. Są pasze z przeznaczeniem dietetycznym, tuczącym, mlekopędnym, zmiękczającym lub utwardzającym tkankę tłuszczową. Nie ma głównej receptury i jednoznacznego wskazania, które z nich należy stosować. Doświadczeni hodowcy wiedzą, że prawidłowe żywienie zwierząt jest bardzo odpowiedzialnym zadaniem, wymagającym dużej wiedzy.

Facebook Comments

Artykuły użytkownika

Najnowsze

Najczęściej komentowane

Facebook Comments