Emulgatory – czym są?

Emulgatory – czym są?

Związki, których nie należy się bać

Czytając składy różnych produktów, bardzo często można znaleźć tam jeden lub więcej emulgatorów. Czym są te substancje? To związki chemiczne (lub ich mieszaniny), które mają za zadanie połączyć wodę i tłuszcz, tworząc emulsję. Emulgator nie tylko umożliwia rozproszenie cząsteczek jednej warstwy w drugiej, ale również zapewnia emulsji trwałość. Dzięki swoim właściwościom, emulgatory wykorzystywane są zarówno w kosmetykach (np. kremach lub emulsjach do demakijażu), jak i produktach spożywczych (np. majonezie lub różnego rodzaju sosach).

Budowa emulgatora

Emulgator to związek, który dzięki swojej budowie umożliwia połączenie się dwóch substancji, które bez niego nie są w stanie tego zrobić. Każda cząsteczka emulgatora składa się z dwóch części – hydrofilowej i lipofilowej. Pierwsza jest rozpuszczalna w wodzie, druga w olejach. Cząsteczki emulgatorów ustawiają się na granicy wody z olejem. Emulator zmniejsza działanie sił, które odpowiadają za odpychanie jednej cieczy od drugiej. Dzięki temu, że emulgator rozpuszcza się zarówno w tłuszczu, jak i w wodzie, możliwe jest trwałe połączenie się tych substancji i stworzenie emulsji.

Na czym polega działanie emulgatorów?

Emulgatory są związkami konsystencjotwórczymi. Oprócz tworzenia emulsji, ich funkcją jest również zagęszczanie. Wśród naturalnych emulgatorów znajdziemy np. lecytynę (obecną chociażby w żółtkach jaj). Jednak spora część emulgatorów, znajdujących się w używanych przez nas produktach powstaje w laboratoriach. Wysokiej jakości związki chemiczne, wykorzystywane w rożnych celach można kupić w sklepie internetowym https://www.centro-chem.pl/pl.

Jeżeli w składzie jakiegoś produktu znajdziemy emulgator, nie powinniśmy się niepokoić. Wszystkie substancje, które zostały dopuszczone do kontaktu z żywnością lub kosmetykami, zostały dokładnie przebadane. Duża część emulgatorów to substancje, które można znaleźć w produktach, które naturalnie występują w przyrodzie. Wystarczy je wyekstrahować i odpowiednio wykorzystać.

Facebook Comments

Artykuły użytkownika

Najnowsze

Najczęściej komentowane

Facebook Comments