Białko, obok tłuszczów i węglowodanów jest jednym z najważniejszych składników naszego ciała. Pełni szereg funkcji, począwszy od budowania i regeneracji mięśni przez doskonałe źródło energii, branie udziału w tworzeniu wielu hormonów i na regulowaniu systemów trawiennych kończąc.
Źródła białka
Białko to nie tylko powszechnie znane przetwory mleczne. Można je znaleźć również w:
- rybach,
- mięsie,
- jajach,
- produktach sojowych,
- orzechach.
Zapotrzebowanie organizmu na białko jest zależne od kilku zmiennych takich jak np.: masa ciała, stopień aktywności fizycznej, płeć i wiele innych. Ogólnie przyjętą normą zapotrzebowania na białko gwarantującą prawidłowe funkcjonowanie organizmu jest 0,8g na każdy kilogram masy ciała. Taka ilość gwarantuje nam zaspokojenie zapotrzebowania i prawidłową pracę organizmu.
Osoby prowadzące aktywny tryb życia, a co za tym idzie o wysokim zapotrzebowaniu kalorycznym i wysokim obciążeniu mięśni jak np. kulturyści, potrzebują większej ilości białka. Natomiast przyswojenie dużej ilości białka wraz z pokarmem może stać się dość problematyczne, dlatego często stosuje się uzupełnienie diety o odżywki białkowe. Najczęściej spotykanymi formami białka są:
- izolat białek serwatkowych, cechujący się natychmiastową wchłanialnością, wysokimi możliwościami anabolicznymi, czystością oraz brakiem laktozy;
- hydrolizat białek sojowych, charakteryzujący się dobrą stymulacją produkcji insuliny oraz świetną wchłanialnością.
- WPC czyli koncentrat białka serwatkowego. Jest najbardziej rozpowszechnionym i dostępnym rodzajem białka. Oprócz dobrych możliwości anabolicznych charakteryzuje się także pozytywnym wpływem na system odpornościowy człowieka. Jest także dobrym detoksykantem oraz przeciwutleniaczem. Jednocześnie to jedno z najtańszych białek dostępnych na rynku, co w połączeniu z właściwościami cieszy się dużą popularnością wśród sportowców.
Białko jest bardzo ważnym składnikiem, jednak jak ze wszystkimi suplementami trzeba uważać. Nadmiar białka w organizmie może mieć szereg negatywnych skutków. Tycie, nudności, bóle głowy, nieświeży oddech, wahania nastrojów czy problemy z pracą nerek to tylko niektóre z nich. Ważna jest obserwacja organizmu na wpływ białka, by w razie jakichkolwiek dolegliwości móc szybko go odstawić.